CHAPEAU ROUGE

MENU

Dance Klub 19.4.2011

Live Concert

Datum akce:
19.4.2011

Patro:
Dance Klub

DJs & Bands:
Nadja (ca) (ambient)
 
Galena (ca) (drone)
 
OVO (It) (metal-industrial)

NADJA (CA), OVO (IT), GALENA (US) v Chapeau Rouge

19. dubna se v Praze už poněkolikáté a tentokrát společně ukážou dvě osudové hudební dvojice: hyperproduktivní atmosférici Nadja a věčně zlobiví Italové OVO. Těžko říct, jestli společných rysů je víc nebo míň, kombinace jejich setů ale rozhodně dává smysl a slibuje jednu z událostí tohohle jara.

Původně kanadské, dnes v Berlíně usídlené duo Aidan Baker a Leah Buckareff alias NADJA jsou už na scéně dobře zabydlení, spolu vystupují přibližně od roku 2005, kdy studiového kutila Aidana vytáhla k živému hraní pod hlavičkou Nadja právě Leah. Společně se taky vydali cestou zajímavých rekonstrukcí Aidanovy minulosti, ať už to byl návrat k původně sólovému debutu Touched (2003) v roce 2008, anebo deska coverů When I See The Sun AlwaysShines On Tv (2009), na níž se rozplétání kořenů pohybuje od My Bloody Valentine, přes Swans a Slayer po Cure. Vyprodukovali celou řadu desek, splitů a kolaborací, z nichž je namístě připomenout i loňskou desku právě s OVO The Life & Death of a Wasp, a během let si co se týče hudebního výrazu udržují obdivuhodně konzistentní tvář. Nadja jsou neopakovatelní při práci s atmosférou, tiché ambientní pasáže střídají mohutné hlukové stěny na pomezí metalu a shoegaze, které kontrastují s jejich skromně introvertním projevem na pódiu.

www.myspace.com/najdaluv


Také OVO se do Čech vracejí už celkem počtvrté. Od posledního koncertu v roce 2008 tenhle vyzývavý pár vydal už druhou desku pro Load Records s názvem Crocevia a dál rozvíjí aktivity na vlastním labelu Bar La Muerte – Stefania Padretti především v sólovém projektu ?aloS, s nímž vydala v roce 2009 desku Ricamatrici (zvuk dělal Giuseppe Ielasi) a loni na podzim desetipalec Yomi - L'OscuraTerra Dei Morti. OVO samotní pak s Nadjou završili plodné období různých vazeb včetně remixové desky z rukou Daniele Brusaschetta (vyšla na BlossomingNoise) a tesně před turné jim vychází vinyl Cor Cordium na Supernatural Cat. Dál se vyhýbají nálepkám noise, metal, doom, punk, i rock’n’roll, a nepřestávají nebýt free, avant nebo impro. V pomalém dávení žánrů stejně jako v pohybu mezi diváky se přitom zastavují a tuhnou v brutálních pózách: romantický sludge, kde místo houslí uslyšíte drhnutí dredů a místo tepu srdce ucítíte v břiše zdvojený tlukot basového bubnu a subwooferu.

http://www.myspace.com/ovobarlamuerte

Společně s Nadjou jede jarní turné projekt Galena, za nímž se skrývá oaklandský výtvarný umělec a hudebník Billy Sprague. V jeho tvorbě se setkávají sny a psychedelická imaginace s tlumenou estetikou analogových nástrojů a automatů, na kontě má zatím především výstavy, malby, kresby a práci pro různá média: ziny, knižní grafiku, ale také sérii originálně pojatých obalů vinylů a kazet. Na kazetě vydal po pětiletém odmlčení ceněnou nahrávku Grave News ForYou (2010), která krátce po rozebrání vychází znovu na CD a LP (též na Sanity Muffin) a bude společně s čerstvou kolaborací s Nadja pod názvem Konstruktion k sehnání i v pražském Chapeau Rouge.
http://myspace.com/galenaoaks
---------------------------------------------------------------------------------
19. 4. Praha, Chapeau Rouge, 19:30
Vstupenky: 200 Kč, rezervace tickets@am180.org
www.am180.org, www.klangundkrach.net




INTERPRETI

Nadja (ca)

Styly: ambient

..Nadja is a duo of Aidan Baker and Leah Buckareff from Toronto, Canada creating what has been called "ambient doom" -- music that combines elements of metal, shoegazer, ambient, post-rock , experimental, and neo-classical. They have released numerous albums on such labels as Alien8 Recordings, The End Records, and Conspiracy Records and have toured extensively including appearances at such festivals as Roadburn, FIMAV, and SXSW. ..

www.facebook.com/LuvNadja/

www.myspace.com/nadjaluv

Galena (ca)

Styly: drone

Galena, aka Billy Sprague, is an artist and musician based in Oakland, Ca.
Sprague explores both graphic arts and drone/experimental music, basing his
work on dreams and the fusion of psychedelic mutated formations with
imaginative natural environments.
http://www.myspace.com/galenaoaks

OVO (It)

Styly: metal-industrial

Metal-industrialní avantgardisté OvO ve složení Bruno Dorella a Stefania Pedretti hrají dohromady 13 let, na kontě mají sedm řadových alb a třináct kompilací. V roce 2006 a 2008 vydali desky u labelu Load Records, kde k jejich stájovým parťákům patřili třeba Lightning Bolt nebo Noxagt. Album Cor Cordium v roce 2011 odstartovalo jejich spolupráci s labelem Supernatural Cat, kde vydali i v letošním roce desku Abisso.

OvO spolupracovali nebo hráli s největšími jmény současné experimentální rockové hudby, ale pracovali i na projektech pro kina (Murnau’s Nosferatu) a divadla (“Aeneis V” by Lenz). Letošní album Abisso je pro kapelu novým odrazovým můstkem, který je nyní obohacen o elektronické zvuky, i když se stále ještě nedá zařadit do žádného konkrétního žánru.



Partneři Red Bull Red Bull Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken Radio 1 Heineken

RYCHÝ KONTAKT
JAKUBSKÁ 2, PRAHA 1

tel. 222316328

BAR OPEN

  1. po-čt / mo-thu
    12 - 03
  2. pátek / friday
    12 - 04
  3. sobota / saturday
    16 - 04

UNDERGROUND CONCERTS

start 20.00
Develop by PIXOLO